Sensatie in de groentetuin en prachtig in de wintertuin. Een boerenkool met een mooie donkerrode kleur (groen na de kook). Redbor is van het hoge type en geschikt voor herfst- en winterteelt. Het blad wordt zelfs in de bloemsierkunst gewaardeerd. Goed nieuws (tot nu toe): koolwitjes vliegen de rode boerenkool voorbij, dus geen mee-etende rupsen.
Deze rode broccoli maakt meerdere kleine roosjes. Ze zijn heel zacht en hoeven nauwelijks gekookt.
Je kunt ze ook in de winter in een kasje telen.
Plantafstand: 40 x 40 cm
Romanesco houdt het midden tussen bloemkool en broccoli. We noemen ze ook wel torentjesbloemkool vanwege de sierlijke spiralen.
Wat zoeter dan broccoli en ook net als andere bloemkool erg lekker afgekoeld met een mayonaise-uitjes dressing.
Fractals op je bord.
Prachtig paars streekras uit Sicilië op de grens tussen bloemkool en broccoli.
Het paars verkookt, maar je houdt een heerlijk zoete groene bloemkool over.
Voor de vroege hersftteelt in mei / juni planten.
Plantafstand; ongeveer 50 cm.
Deze paarse aspergebroccoli is een zeer productieve recente introductie bedoeld voor professionele teelt. Je oogst er helaas maar drie weken van in het vroege voorjaar.
Je kunt ze van maart tot juli zaaien voor oogst in het voorjaar. In een strenge winter kun je ze wat bescherming geven met vliesdoek, maar ze zijn volledig winterhard.
Om spruiten te vormen hebben ze langdurig kou nodig.
Plantafstand: 40 cm.
Naaldkool (cavolo spigariello) is een geliefde groente in Campania. Je eet niet alleen de knoppen, maar vooral ook het blad. Ze wordt gegeten in soep met Cannellini bonen, bij pasta gerechten en zelfs op pizza in plaats van ruccola, of rauw als salade.
Ze is net als palmkool winterhard zodat je er de hele winter van kunt dooreten.
Minestra Nera is de Italiaanse volksnaam.
Waarom eten we niet meer spitskool? Zo doodgewoon, maar met misschien wel de meest verfijnde smaak van alle kolen.
En ze laten zich ook nog heel makkelijk telen.
Plantafstand: 50 x 50 cm
Dit oude Duitse ras maakt enorme kolen
Sommigen werden in onze moestuin wel 4 kg.
Heerlijk mild van smaak en ook goed geschikt voor het maken van zuurkool.
Planten in het voorjaar geeft oogst tot november.
Plantafstand: 40 x 40 cm
Een mooie vaste rode kool voor de late teelt.
Als F1 hybride geeft dit ras een mooi uniforme opbrengst.
De kolen kunnen tot november worden geoogst en zijn dan nog maanden bewaarbaar.
Plantafstand: 50 x 75 cm.
In de recente roerbak rage van New York heeft deze oudhollandse groente de hoofdrol.
Dit oude ras is nog steeds misschien wel het meest betrouwbaar winterharde.
je kunt ze nu nog zaaien en we hebben er ook zaad van.
Misschien komt het woord groente hier zelfs wel vandaan.
De rauwe chips van boerenkool vond ik minder geslaagd.
Dit professionele ras verdraagt warmte goed en kan daarom ook in de zomer worden geteelt voor oogst in juni / juli. Door de warmte vormen bloemenkolen soms geen vaste krop. Ze rijpt in 68 dagen, dus snel en vormt uniforme iets platte kolen die redelijk zelfdekkend zijn. (Als de krop begint te rijpen dek je deze af door een blad naar binnen te buigentot de nerf breekt.)
plantafstand: 75 x 55 cm
Dit is een professioneel winterras.
De spruiten verdragen de kou goed en rijpen gelijkmatig af.
Je oogst ze in de winter, van onder naar boven.
Deze prins onder de eetbare bloemen heeft heel veel bloemblaadjes die van onder kastanjebruin zijn.
Calendula is afgeleid van kalender omdat ze in zuidelijke streken bijna jaarrond kunnen bloeien. bij ons was het ook bijna zo ver tot een late uithaal van de winter ze om zeep hielp.
Geen ramp, ze vormen genoeg zaad en zaaien zich meestal zelf uit.
Wij trekken de bloemblaadjes uit de bloembodem en strooien deze over de sla. Zo is Calendula een uitstekend aperitief, het helpt de spijsvertering op gang.
Er wordt ook helende zalf van gemaakt.
Dit is een sierlijke citroen gele gevulde vorm.
Evengoed eetbaar en heilzaam.
De plant kan in een warm klimaat jaarrond bloeien. Daaraan ontleent Calendula haar naam.
Het is onze meest gebruikte eetbare bloem.
Wij trekken de bloem blaadjes uit de bloembodem en strooien ze over salades. Ze maakt salades feestelijk en helpt bovendien de spijsverterig op gang.
Dit inheems klokje groeit van nature graag op kalkhoudende zandige leem langs de rivieren en in Zuid Limburg.
Het blad kan rauw worden gegeten in salades, de wortel, die een beetje op radijs lijkt, kan vanaf oktober de hele winter worden geoogst.
Als bron van voedsel heeft de perzikkruiduil (Melanchra persicariae) de oudste rechten.
Een oud ras uit Bulgarije / Hongarije, ook wel bekend als 'Shipkas'.
De planten blijven klein en kunnen dus goed in pot worden gekweekt. De glimmende fel oranje pepers zijn zo'n 10 cm lang. Ze zijn niet extreem scherp maar wel aangenaam aromatisch en zoet.
Vroeg rijpend.
Uit Mexico of de VS, dat is niet helemaal duidelijk en best behoorlijk scherp voor een gele.
Vruchten ongeveer 15 cm lang.
Puur een productieras met een zeer goede opbrengst van niet als te scherpe pepers.
Als je ze droogt kun je ze fijn in vlokjes snijden voor over de pizza of in de pasta saus zonder al te veel risico op uitschieten.
Wel zo'n beetje mijn favoriet omdat ik regelmatig wat uitschiet met de nog scherpere.
± 700 HS.
Een sierlijk en rijk dragend pepertje met ongeveer 4 cm grote bolronde vruchten.
Ze zien er heerlijk uit als ze rijp zijn met hun chocolade bruine rood.
Ze zijn best heel behoorlijk scherp en hebben ook aardig wat vlees.
Met een volle, een beetje rokerige smaak.
'Chiluacle Negro' is een zeer oud ras met onregelmatige vruchten. Zelfs de Azteken zouden ze al hebben gekweekt.
Ze smaken zoals ze er uitzien; naar chocola, zoet, fruitig, met een vleugje tabak.
Ze zijn niet erg scherp. De capsaïcine zit vooral in de zaadlijsten.
Het ras dreigt verloren te gaan. Dus verzamel zo veel mogelijk zaad.
Een lekker dikvlezige professionele blokpaprika.
De vruchten beginnen groen en worden ongeveer 250 gram, 9 cm hoog.
van zaaien tot de eerswte oogst duurt ongeveer 115 dagen.
Paprika's zijn niet moeilijk, maar ze staan wel graag warm, dus liefst in een kas.
Zo zagen de eerste paprika's in Europa er in de 18e eeuw allemaal uit.
Ze zijn zo heerlijk als ze er uitzien.
Eigenlijk zijn die blokpaprika's de ijsbergsla (waterballen) onder de zoete pepers.
Een forse plant met dito vruchten tot ongeveer 400 gram.
Traditioneel geel geblokt (dus vrij vierkant) ras.
Ze geeft een goede oogst van zoete, zacht smakende vruchten. De wand is niet erg dik, vruchten midden groot.
Ze rijpen uiteindelijk zeer zoet in een oranje-gele kleur.
Hongaarse (Hungarian Wax) of zgn. Banana paprika in een professioneel jasje: daardoor vroeger, beter geschikt dus voor de buitenteelt en met een hogere opbrengst. De vrucht is lang (14 cm) vrij smal en iets gebogen, lichtgeel tot crèmewit van kleur, uiteindelijk rijpend naar rood (maar meestal geel geoogst). De smaak is fris, kruidig met een hoog zoetgehalte.
Hongarije is paprikaland.