Niet iedereen proeft die aromatische smaak boven de scherpte uit. Maar wie dat kan is hier fanatiek dol op. Je ruikt het ook.
Ze hebben echt veel warmte nodig, maar die krijg je dubbel en dwars terug.
Nederland heeft z'n boerenkool, België haar lof en Suriname deze dame.
3000 HS
Capsicum chinense breken alle records wat scherpte betreft. Jaarlijks worden nieuwe rassen geintroduceerd die meedingen naar de titel scherpste peper op aarde
Ze zijn zeer aromatisch, maar veel van die rassen zijn mij te scherp om daar echt van te genieten.
In Bangladesh worden ze groen rauw gegeten. Onze medewerkers lusten er ook pap van.
deze is 1.000.000-1.500.000 Scoville.
Een vroeg ras, dus ook geschikt voor buitenteelt, of in potten. Met 150.000 Scoville aardig pittig maar voor een habanero nog tamelijk mild. Wat het geweldig kruidige aroma veel toegankelijker maakt.
De plant heeft paarse stengels, ook het blad en zelfs de bloemen hebben een paarse gloed.
De 3 tot 4 cm lange vruchten verkleuren van donker paars-groen naar wit met paars.
In Peruaanse en Boliviaanse restaurantjes krijg je Zarsa, of Salsa Criolla bij je eten. Dat is deze peper met knoflook en fijngesneden rode ui in citroensap voor over de rijst.
Ze zijn zo groot als een erwt en staan met honderden rechtop op de plant.
De scherpte valt met 30.000 tot 50.000 Scoville mee. Ze smaken voortreffelijk.
We kregen deze kostbare zeldzaamheid van een lieve klant, tevens chef met verstand van pepers.
Eigenlijk is deze klimmer meer een gezelligheidsplant, maar in India wordt het blad ook wel gegeten.
De bloemetjes zijn piepklein. Na de bloei worden luchtige blaasjes gevormd met daarin op erwt lijkende zaden met een hartje. Daarom gaf Linnaeus haar de botanische naam Cardiospermum. (cardio: hart; spermum: zaad).
Oorspronkelijk uit het zuiden van de VS en Bermuda.
Leuke blaasjes met een hartverwarmende verrassing.
Tamme kastanje komt van nature voor in Zuid Europa, N.W. Afrika, van Marokko, tot Pakistan. Gekweekt worden ze vooral in de Ardèche en op Corsica. In Nederland zijn ze ingevoerd door de Romeinen.
Ze vormen een goede vroege bron van stuifmeel voor wilde bijen en andere insecten. De vruchten zijn rijk aan eiwit en zetmeel. We eten ze graag met spruitjes.
Het hout is zeer duurzaam en wordt speciaal gekweekt voor palen en hekwerk.
Ze groeien aanvankelijk traag maar kunnen uiteindelijk heel oud en hoog worden.
Kan vanwege de hoogte alleen op een pallet worden verzonden. Verzending in pakket is helaas niet mogelijk.
Andijvie voor de snij, hoe handig.
Gewoon snijden naar behoefte in plaats van per krop en als je niet te diep snijdt ook nog hergroei.
De smaak heeft een aangenaam bittertje geweldig om je sla mee te verrijken. Maar natuurlijk ook uitstekend te stampen.
Heerlijk, maak me er voor wakker.
De Chinese tegenhanger van de inheemse Cornus mas. De vruchten rijpen vanaf september en zijn goed eetbaar. Ze worden ook medicinaal gebruikt.
Een bijzonder makkelijke natuurvriendelijke struik tot kleine boom.
Heeft een sierlijke bruin afbladderende bast.
Het blad wordt diep bruin-rood in de herfst.
Collectors item.
Hazelaars zijn makkelijke struiken die zichzelf, of elkaar over grote afstanden via de wind bestuiven. Ze zijn een goede en vooral zeer vroege bron van stuifmeel voor bijen en andere nuttige insecten.
Snoei bij een oude struik om de paar jaar oude takken helemaal tot de grond terug. Verder hem je er geen omkijken aan.
'Cosford' draagt al op jonge leeftijd en geeft heerlijke zoete hazelnoten.
Wat gelige, gestreepte, langwerpige vruchten van zeer goede smaak.
Zeer productief, maar kan soms beurtjaren hebben.
Goede bestuivers voor deze zijn: 'Halle'sche Riesen' en ´Cosford´.
Hazelaars vergen vrijwel geen onderhoud, plant ze op 4 m van elkaar.
Een in september al rijpende productieve hazelaar met grote noten. Hazelaars zijn zeer vroeg bloeiende windbestuivers en de bijen komen omdat ze zo vroeg verder weinig vinden ook graag langs.
Verschillende rassen bij elkaar planten zorgt voor betere bestuiving.
Snoei alleen af en toe voor verjonging wat oude takken tot de grond weg.
Grote, heerlijk zoete noten in clusters van 2 of 3, soms meer.
Goede bestuivers voor deze zijn: 'Halle'sche Riesen' en ´Cosford´ maar ze zijn ook voldoende zelfbestuivend.
Lekker een winter voorraadje aanleggen.
Zo sierlijke groente dat je er amper van durft te eten. Het indrukwekkend van purperpaars naar grijs verkleurend blad wordt gekroond met de smakelijkst uitziende broccoli op aarde en als je daar vanaf weet te blijven die heerlijke witte wolken. Als groente is het jonge blad, gebleekt, een delicatesse. Bedek hiervoor de plant met een omgekeerde bloempot. Jaarrond is het jonge blad heerlijk in groentegerechten:
Zeelicatesse.
Deze zeer zoete meloen verdraagt kou en groeit snel. Ze kan daarom ook buiten worden geteeld voor oogst vanaf juli tot oktober.
Het blad is fraai ingesneden als vijgenblad.
Ze werd door de RHS bekroond met een Award of Garden Merrit.
Wintermeloenen rijpen goed na na de pluk en kunnen dus lang worden bewaard. Ze zijn zeer geliefd in Spanje.
Het stevige vruchtvlees van dit professionele ras is crème-wit. De dunne schil kan met de dunschiller geschild. Vruchtgewicht is 1,5 tot 2 Kg. Voor een goede opbrengst staan ze het beste in de koude kas. Om plaats te sparen kun je ze aanbinden.
Van picknick tot kerstmenu.
'Halona' is een professioneel ziekte resistent vroeg ras met vruchten van ongeveer 2 kg.
Cantaloup meloenen staan graag warm, rijk en niet te nat.
Liefst aangebonden in een kas.
Ze worden bestoven door hommel en bijen en rijpen in 70 tot 80 dagen.
'Sarah's Choice' is 'gevonden' door Dr. Brent Loy van de universiteit van New Hampshire.
De vruchten van ongeveer 1,5 kg rijpen in 76 dagen en hebben een zeer goede smaak.
Dit ziekteresistente ras is makkelijk te telen.
Voor buitenteelt is een redelijke zomer nodig, in de kas groeien alle rassen. Soms is het raadzaam de plant vanuit de kas naar buiten te laten groeien.
Populaire korte vruchtjes (13-15 cm x 4 cm, 140 g) met dezelfde topklasse als een lang professioneel ras: bittervrij, zaadloos (mannelijk steriel) en zeer ziektebestendig. Heerlijk als "snackje" tussendoor. Een soort om te (laten) kruipen of te klimmen.
Zeer geliefd altijd, die kleine komkommertjes.
Dit is een professioneel ziektevrij mannelijk ras, zonder zaden dus en gemakkelijk te telen. De komkommers worden ongeveer 4 cm dik en 14 cm lang met een gewicht van ongeveer 140 gram.
Je mag ze liggend telen of aangebonden zowel buiten als in de kas.
Komkommer heeft graag evenwichtige groeiomstandigheden.
Vantage is een professioneel ziekte resistent en bittervrij ras. Dat zowel buiten, liggend kan worden gekweekt als aangebonden in de kas.
Je kunt ze, wanneer ze ongeveer 18 cm lang zijn als snack komkommers oogsten of laten uitgroeien tot 35 cm lange rijpe vruchten van ongeveer een kg.
Een sterke, goed houdbare pompoen, die weinig rankt. De vruchten zijn zeer geliefd vanwege de duidelijke kastanjesmaak. Dit Amerikaanse Hubbardpompoentje heeft het formaat van een Hokkaido, of anders gezegd: een bolronde pompoen met uitlopende hals en bobbelige huid. De kleur is aangenaam grijsblauw. Met een afmeting van 15-20 cm en een gewicht van 1-2 kg, is het een ideale maat. Een vroeg rijpende en lang te bewaren soort.
Enorme banaanvormige pompoen, in jong stadium wat stomper, met zalmroze kleur. De vruchten worden 50-75 cm lang en geven smakelijk, oranje vruchtvlees. Bij oogst in de herfst lang houdbaar.
Zeer goed standaard ras voor de keuken.
Een oranje, bolronde reuzenpompoen met ondiepe ribben of plooien. De vrucht is bolrond en fraai oranjerood van kleuren heeft een harde vruchthuid, is dus zeer geliefd in de VS om te hollen als reuzen Halloween lampion.
Het vruchtvlees is goudgeel. Ze kan 25 kg worden.
Maak alsjeblief soep op de avond van het 'hollen'.
Bijzondere langwerpige vrucht, een beetje een rugbybal. Grijs van buiten met zacht geel-oranje vruchtvlees van binnen. Deels hol.
De vruchten wegen 8 tot 20 kg.
Zeer zoet van smaak en lang houdbaar.
Een bijzondere verschijning. Met haar ronde, afgeplatte vorm, is deze roze tot beige-kleurige vrucht bedekt met "schurfterige" bobbels. In het Frans heet deze pompoen ook wel "schurftborduursel". Het vruchtvlees is dicht van structuur en lekker zoet. Het gewicht loopt uiteen van 5-15 kg, de vrucht is 25-40 cm doorsnee.
De stelen drogen slecht in, bewaar de vruchten droog.
Ik vind haar niet alleen prachtig, maar in alle opzichten geweldig.